Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Nederlands marketingbureau test vierdaagse werkweek
  • Groningse filiaalhouder van Albert Heijn van het gas af
  • Klimaatneutrale kas heeft de interesse van Amerikaanse landbouwminister


 
1. Nederlands marketingbureau test vierdaagse werkweek

De 40-urige werkweek is niet meer van deze tijd. Daarom doet marketingbureau Loyals vanaf 1 februari een proef met een vierdaagse werkweek. Alle honderd werknemers krijgen een vrije dag. Het nettosalaris blijft hetzelfde, net als het aantal vakantiedagen, zegt Gillian Robles van Loyals.

Het bedrijf wil in de testmaand kijken of werknemers productiever en tevredener zijn. Als de proef een succes is, wordt vier dagen werken de nieuwe standaard.

Loyals is niet het enige bedrijf dat het aantal werkuren verkleint. Bij verzekeraar Achmea gaat de standaardwerkweek vanaf volgend jaar terug van 36 naar 34 uur. De medewerkers houden ook daar hetzelfde maandsalaris.

2. Groningse filiaalhouder van Albert Heijn van het gas af

Niet alleen huishoudens denken na over een toekomst zonder gas, ook ondernemers zijn ermee bezig. Zo ook Fokko Kip. Hij is eigenaar van een Albert Heijn-vestiging in het Groningse Hoogkerk. Sinds 1 januari is zijn winkel volledig gasvrij, schrijft de Levensmiddelenkrant.

Kip wilde zijn filiaal verbouwen en besloot om dan maar meteen voor de groenste optie te gaan. De restwarmte van koel- en vriesinstallaties komt nu in het verwarmingssysteem terecht. Als het echt koud wordt, is er een elektrische verwarming, maar Kip verwacht deze back-up nauwelijks nodig te hebben.

Omdat de elektriciteit voor Kips AH-vestiging voor 100 procent van windmolens komt, kan hij zijn winkel nu ‘groen’ noemen. Hij roept andere ondernemers op om ook duurzame keuzes te maken als het kan.

3. Klimaatneutrale kas heeft de interesse van Amerikaanse landbouwminister

Nederland is goed in duurzame glastuinbouw. Zo goed, dat de Amerikaanse minister van Landbouw maar wat graag een kijkje in de kas wilde nemen. Sonny Perdue was dinsdag speciaal afgereisd naar Bleiswijk om een klimaatneutrale kas van de Universiteit van Wageningen te openen, schrijft het AD.

Volgens de minister is Nederland koploper in het efficiënt telen van groente en fruit. De experimentele kas van de universiteit is daarvan een goed voorbeeld. Het water dat planten krijgen wordt opgevangen in goten zodat het opnieuw kan worden gebruikt. De kas is van het gas af en speciale ledverlichting zorgt ervoor dat gewassen sneller groeien.

Perdue noemt de Wageningse kas top of the bill. De technologie kan volgens hem een belangrijke bijdrage leveren aan het wereldvoedselprobleem.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: 4 tips voor ondernemers om succes te boeken met artificial intelligence